PICKLEBALL: EEN KORTE HISTORIEK VAN EEN RAZENDSNEL GROEIENDE SPORT!

De laatste jaren werd ons land overspoeld met de aanleg van padelvelden. Pickleball wordt tegenwoordig vaak in één adem met padel vernoemd, maar toch zijn er veel verschillen!

De sport kent zijn oorsprong in Bainbridge Island, Washington, waar het voor het eerst gespeeld werd in de zomer van 1965 in het huis van Joel Pritchard, congreslid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de staat Washington. Samen met twee vrienden, Bill Bell en Barney McCallum, kwamen ze terug van een partijtje golf. Toen bij thuiskomst bleek dat ze zich verveelden suggereerde iemand om te gaan badmintonnen, maar er was meteen een probleem: niemand kon de shuttle vinden. Ze hadden wel een zogenaamde ‘whiffle’ bal, verlaagden het badmintonnet en vervaardigden batjes van triplex uit een nabijgelegen loods.

De ongebruikelijke naam van het spel is ontstaan via Joan Pritchard, de zus van congreslid Joel, die zei dat het haar deed denken aan de “Pickle” Boot waarvan de bemanning van roeiers werd gekozen uit de restjes van andere boten.

Officiële en populaire versie

Dat is de officiële versie, de populaire versie van vandaag is echter dat het spel vernoemd is naar de gezinshond Pickles. Joan corrigeerde dit verhaal dan wel in verschillende interviews, toch blijft het veder leven in de gedachten van veel mensen. Men zegt dan dat de whiffle bal van de hond was. Wanneer er een afzwaaiende bal was, zou Pickle erheen gerend zijn en geprobeerd hebben om de bal te verstoppen. Zij noemden het spel naar de bal van hun hond, “Pickles ball” en toen werd het Pickleball. De waarheid is echter dat de familie Pritchard de hond pas in 1967 kreeg, dus eigenlijk is de hond vernoemd naar de sport.

Oorspronkelijk dus uitgevonden als een tijdverdrijf voor in de achtertuin, is pickleball nu de snelst groeiende sport in de USA en Canada. Sinds haar oprichting in 1965, heeft pickleball zich met name in de Verenigde Staten en in Canada verspreid. De laatste jaren groeit pickleball echter ook explosief in Europa en wordt de sport steeds populairder. Op veel plaatsen vind je inmiddels pickleballbanen, vaak nieuw aangelegd maar regelmatig ook op tennisbanen of badmintonveldjes. De U.S.A. Pickleball Association schat dat er op dit moment al zo’n 5 miljoen pickleball spelers alleen al in dat land zijn.

Pickleball wordt ondertussen op alle continenten gespeeld en ook in de meeste Europese landen wordt wel ergens aan Pickleball gedaan. Op 6 en 7 mei vindt in Bierbeek zelfs het eerste Belgisch Kampioenschap Pickleball plaats!

Meer info? Neem dan zeker eens een kijkje op: www.pickleballbelgium.be

Deel dit artikel:

Veel bekeken
Interessante artikelen
clix

PERSBERICHT CLIX-GROEP

De CLIX-groep, een enthousiaste groep ondernemers, hield afgelopen weekend haar demodagen op TC Tennifun Hoegaarden. De aanwezigen konden er kennismaken met het gloednieuwe concept CLIX-gravel.

Ontdek meer »